Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο φράχτης, εμπόδιο για τους Σύρους πρόσφυγες που πηγαίνουν δυτικά μέσω Βουλγαρίας, αντί της χερσαίας ελληνικής οδού



Του Σταυρου Τζιμα
Τον τελευταίο καιρό κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όλο και περισσότερα αυτοκίνητα –πολυτελή συνήθως– με συριακές πινακίδες κυκλοφορίας.
Δεν τα οδηγούν τουρίστες ή επιχειρηματίες από τη Δαμασκό και το Χαλέπι, αλλά εύποροι Σύροι που κατάφεραν να διαφύγουν από την εμπόλεμη χώρα, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε κυκλώματα, και να εγκατασταθούν στην Κωνσταντινούπολη, όπου νοικιάζουν διαμερίσματα περιμένοντας να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην πατρίδα για να επιστρέψουν.
Αυτοί είναι οι πλούσιοι πρόσφυγες, που φτάνουν στον Βόσπορο για να μείνουν εκεί μέχρις ότου περάσει η μπόρα, και δεν είναι πολλοί. Οι περισσότεροι από αυτούς που περνούν τη θάλασσα του Μαρμαρά έχουν ως προορισμό κάποια χώρα της Δυτικής ή της Βόρειας Ευρώπης, όπου τους περιμένουν συγγενείς, φίλοι ή συμπατριώτες.

Εως και πριν από ένα περίπου χρόνο τα πράγματα ήταν μάλλον εύκολα, καθώς οι δουλέμποροι θα τους περνούσαν από την Κωνσταντινούπολη χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μέσω του Εβρου στην Ελλάδα και εκεί κάπου το μαρτύριό τους θα τελείωνε και θα άρχιζαν οι πονοκέφαλοι για τις ελληνικές αρχές. Με την τοποθέτηση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα (το α΄ εξάμηνο του 2013 από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο μπήκαν μόνο 455, ενώ το ίδιο διάστημα του 2012, 20.840), η πίεση μετατοπίστηκε στη Βουλγαρία, την οποία χρησιμοποιούν ως χώρα τράνζιτ για τη χερσαία μεταφορά προσφύγων, και βεβαίως στη θαλάσσια μεθόριό μας, στο Αιγαίο. Μόνο το τρίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου - Αυγούστου εισήλθαν παράνομα από το Αιγαίο 3.465 αλλοδαποί.
Η Βουλγαρία πιάστηκε ανοχύρωτη και ζητάει τη συνδρομή της Ε.Ε. «Η Βουλγαρία έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων», παραδέχθηκε στην αρμόδια επίτροπο Μάλμστρομ ο υπουργός Εσωτερικών Τσβέτλιν Γιόβτσεφ. «Αυτή τη στιγμή, οι Σύροι πρόσφυγες στη Βουλγαρία ανέρχονται σε 1.400, ενώ καθημερινά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φτάνουν περίπου 50 άτομα. Οπως έχει η κατάσταση τώρα, μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε στέγη από ιδίους πόρους, όμως εάν οι προβλέψεις για άφιξη 6.000 - 10.000 προσφύγων έως το τέλος του έτους αποδειχθούν σωστές, αυτό θα υπερέβαινε τις δυνατότητές μας και θα χρειαζόμασταν βοήθεια και οικονομική αρωγή», τόνισε.
Οι πληροφορίες από τα σύνορα αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες που περνούν στη Βουλγαρία συνεχίζουν προς την Ευρώπη μέσω Ρουμανίας, Σερβίας ή FYROM, αποφεύγοντας τον ελληνικό χερσαίο διάδρομο.

Χάρτης της περιοχής. Με κόκκινο χρώμα η θέση του εμποδίου

Στην Τουρκία
Πίσω στην Τουρκία, που δέχεται και τη μεγάλη πίεση, το θέμα των Σύρων προσφύγων εξελίσσεται σε πληγή για την οικονομία και τις εθνοτικές δημογραφικές ισορροπίες, ειδικά στις περιοχές που συνορεύουν με τη Συρία. Οι τουρκικές αρχές λειτουργούν 22 μεγάλους καταυλισμούς στα 900 χλμ. σύνορα με τη Συρία. Η πρόσβαση δημοσιογράφων ή μελών του Κοινοβουλίου απαγορεύεται στα στρατόπεδα-κουτιά, όπως αποκαλούνται, των προσφύγων, όπου «φιλοξενείται» άγνωστος αριθμός από τους 500.000 πολεμικούς πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι έχουν καταφύγει στη χώρα. Για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκτήσουν δικαιώματα πολεμικού και πολιτικού πρόσφυγα που θα τους επιτρέπει κατά του κανονισμούς του ΟΗΕ μονιμότερη παραμονή, η Αγκυρα τους «υποδέχεται» ως «μουσαφιραίους», δηλαδή φιλοξενούμενους. Οσοι δεν συλλαμβάνονται για να εγκλειστούν σε καταυλισμούς ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, καταφεύγουν σε πόλεις της Κεντρικής και ΝΑ Τουρκίας, όπου για να επιζήσουν «μπαίνουν» στη «μαύρη εργασία».
εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου